• sint lambertuslaan 42/22 3740 Bilzen, België
  • +32 495 603 180
  • stulens.rik@skynet.be

verslag reisje Vulkaan Eifel 2023 De Zigeuner

Verslagwandelvakantie Vulkaan Eifel 15-18 juni 2023

‘reizen de Zigeuner’

Dag 1. :Reeds vroeg in de morgen was iedereen present om mee te gaan naar de Vulkaan Eifel. Leden van het zangkoor ‘Cantate’ uit Schoonbeek-Beverst, die hun 50ste verjaardag vierden, vormden de grootste groep. Toch werd er al snel verbroederd met de andere reizigers. Iedereen genoot van elkaars gezelschap.

Aangekomen in Prüm was het eerste bezoek aan de “Prümer Stadstgeschichte”. In 6 scènes wordt de geschiedenis van Prüm uitgebeeld. Verder naar de “Salvator Basilika”, waar een speciale relikwie opgeborgen is : delen van de sandalen van Christus.

Na een tasje koffie ging de rit verder naar de “Gerolsteiner Sprüdel”. We kregen er uitleg over de bronnen met koolzuurhoudend water. Na een korte proeverij maakten we kennis met de verschillende productielijnen in dit grote bedrijf.

In restaurant ‘Posseidon’ was het tijd voor ‘een schnitsel met pommes und salade’. Als afsluiter een Ouzo van het huis!

Via de ‘Maarenroute’ reden we naar ‘Weinfelder Maar’, ook wel ‘Toten Maar’ genoemd. Onze eerste wandeling was rond het meer met aansluitend een bezoek aan het kerkje, een klein Maria bedevaartsoord. Rond de kerk een mooi verzorgd kerkhof van de gemeente Schalkemeere.

Vooraleer we in ons hotel aanbelandden klommen we naar de top van de Mosenberg. Daar zagen we het enige echte kratermeer ten noorden van de Alpen : “de Windsborn Kratersee” bij Bettenfeld.

De ontvangst in ‘hotel Zur Post’ in Deudesfeld was hartelijk, en na een glaasje Sekt konden we aanschuiven aan een eenvoudig maar lekker buffet. Soep, salade, kalkoen, Kasselrib, frietjes, …Een lekker dessertje…

Nadien konden we genieten van alle rust in de gezellige en fijne tuin.

Dag 2. : voormiddag brachten we een bezoek aan het “Maarmuseum” in Manderscheid.

We kregen er deskundige en plezante uitleg over het vulkanisme en over de Maaren. We hebben er toch heel wat van opgestoken. De vrije tijd in het kleine stadje had niet veel om het lijf. Geen winkels…. Veel café’s gesloten… dan maar een wandeling door het parkje, een bezoekje aan de kerk (die was wel open…). Sommigen vonden nog een klein winkeltje : “Die Steinkiste” waar de eigenaar een hele collectie van fossielen bewaarde.

Namiddag stond een uitdagende wandeling op het programma. Vanuit het hotel naar “Landesblick” aan het Meerfelder Maar. Niet wandelaars werden met de bus naar Meerfeld gebracht.

Enkele dapperen wandelden nog terug naar het hotel. Na het avondeten was het voor velen ‘rusten’ in de tuin. Robert, Chantal, Rik, Gilbert en chauffeur Steve hebben de kegelbaan uitgetest.

Dag 3. : de voormiddagwandeling ging steil omhoog vanuit het dorp tot aan de Mariakapel. Ons zangkoor bracht er enkele liedjes tot ieders tevredenheid. Na een korte rustpauze ging het bergaf naar het reviertje de Salm.

Aan de ‘Binzenmühle’ , nu een paarden manege, eventjes rusten met een pintje, cola of koffie… Tegen 12 uur waren we terug in het hotel voor het middageten: brood en broodjes, een saladebar en een warme ‘Frankfurterworst’ ! Meer moest dat niet zijn. Na de siësta vertrokken we naar ‘de Abdij van Himmerod’. Er woont nog slechts één pater! Wie heeft er genoten van het abdijbier? Of een lekker stuk taart? Of een ijscoupe?

Nadien terug naar Manderscheid waar de moedigsten toch de wandeling waagden naar beneden en zo via de Niederburg naar de toren van de Obenburg. De allerdappersten klommen zelfs tot in de top van de oude burchtoren. Meer dan 100 trappen! Wat een fijne afsluiter zou worden op een terrasje met een stevige pint liep op een sisser uit. Alles was gereserveerd in ‘die Alte Muhle’. Dan maar iets besteld en gedronken aan de toog! ’s Avonds was het weer genieten van de rust in de tuin.

Dag 4. : na het ontbijtbuffet was het tijd om de koffers te laden. Nog een kleine uitstap naar Wallenborn. De koudwatergeiser, of in de volksmond ‘Der Brubbel’, genoemd, liet ons een half uur wachten op zijn eruptie. Gezien de droogte, en omdat er weinig water in de grond zat was de eruptie niet echt spectaculair maar toch de moeite en leuk om eens mee te maken.

Als afsluiter had de keuken gezorgd voor een lekkere schnitzel met saus en frietjes. Ook een saladebar ontbrak niet.

Namiddag reden we via het bedevaartsoord Klausen naar Piesport aan de Moezel. Spijtig dat we niet veilig konden halt houden om te genieten van het mooi uitzicht van de Moezelvallei met zijn vele wijnranken. Een tochtje langs de Moezel bracht ons naar Bernkastel-Keus. Een gezellig oud middeleeuws stadje met smalle steegjes, een klimmende winkelstraat, vele terrasjes en ijssalons… enkelen stapten in ‘het gele cammionnetje’, ‘der Burg Landshut Express’,en zo naar de burg ruïne. Of heb jij genoten van een boottocht op de Moezel? Maria en Augusta, onze ‘Hells-Engeltjes’ zeker wel!

Om half zes was iedereen terug aan de bus en met Steve achter het stuur ging het huiswaarts, terug naar Diepenbeek waar we omstreeks 20 uur arriveerden. Einde van een mooie tijd in de Vulkaaneifel.

Reizen de Zigeuner dankt jullie omdat jij voor hun hebt gekozen.

Ook uw reisleider Rik uit Bilzen was heel blij met jullie gezelschap.

Samen met chauffeur Steve hopen wij dat jullie allemaal genoten hebt van dit snoepreisje. Hopelijk zien we mekaar nog ergens weer!

RS/19/06/202